Uiteraard moest op de caravan ook een mast komen voor mijn zendamateurhobby.  En gewoon omdat ik masten leuk vind.  Ik heb hiervoor in Engeland een ex militaire SCAM mast gekocht.  Dit is een bakbeest van 90kg.  Ingeschoven iets onder de 2 meter en uitgeschoven 12 meter hoog. Het mooie van deze masten is dat de aluminium delen groen geeloxeerd zijn. De standaardmasten van Clark zijn blank aluminium.  Dit groene valt veel minder op met een achtergrond van bomen.  De mast werk pneumatisch.  Ik heb hiervoor onder de aanhanger twee 20liter luchttanks gemonteerd. Deze tanks worden gevuld met een compressor. 

 

mast1

Hier ben ik de mast aan het schilderen en in elkaar aan het zetten.

 

 

luchttanks

Luchttanks onder de aanhanger. De twee stalen balken in het midden zijn de steunen waar de mast op rust. 

 

 

 

 

 

 

mast2

 

De twee beugels steken aan de voorkant uit en tussen de twee beugels is de voet van de mast gemonteerd.  De mast is naar voren te kantelen waardoor hij makkelijk te demonteren is.  ook kan ik zo schuin hangen met twee kettingen, waardoor hij onder de carport past. 

 

De benodigde luchtdruk voor de mast is ongeveer 1,5bar.  De druk in de tanks is 8bar.  Om de druk te verminderen heb ik een regeleenheid in de meterkast ingebouwd.  Dit is de meest rechtse op onderstaande foto.  Rechts naast de regeleenheid zitten de twee kleppen om de lucht in- en uit de mast te laten.  Dit werkt nog niet helemaal zoals ik wil.  De luchtdruk is vrij laag bij het laten zakken van de mast. In combinatie met condens zorgt dit voor water in de leiding, waardoor hij niet compleet inzakt.  De uitlaatklep zou eigenlijk direct bij de mast moeten komen.

 

caravanluchtregeling

 

 

 

mast3

 

Uitgeschoven ziet de mast er zo uit.  Eventueel kunnen er nog tuidraden aan de bovenste ring gemonteerd worden. Deze ring kan draaien. waardoor je met een getuide mast ook de antenne kan richten. 

 

Behalve de schuifmast zitten er nog twee andere antennes op de caravan.  De antennes voor Wifi, GPS en digitale televisie/radioontvangst zitten in een kleine dome gebouwd.  Dit zijn alledrie USB dongels. Ook de hub zit in de dome ingebouwd, waardoor ik er met maar twee kabels naar toe moet. De USB kabel en een 12V voedingskabel.  Deze dome was eigenlijk een grondsstation voor Immarsat.  Het binnenwerk heb ik er uitgehaald.

 caravanpod

 

 

Voor het gebruik van de bamiporto's heb ik een vaste VHF antenne gemonteerd.  Vast, maar wel inklapbaar voor als ik onder de carport sta.  Tevens zijn op deze foto de klemmen te zien om de antennes voor de schuifmast op het dak te vervoeren. 

 

caravanvhfantenna