• Zelfvoorzienend zijn, betekent tegenwoordig ook je bankzaken kunnen regelen, foto's opslaan, email verwerken.  Hiervoor heb ik een speciale PC gebouwd. De PC moest aan de volgende eisen voldoen:
  1. Voedingspanning van 12V.
  2. Snel genoeg voor windows 7.
  3. ingebouwde audioversterker.
  4. genoeg schijfruimte voor back-up familiearchief.
  5. Solid state schijf voor besturingssysteem.
  6. Blu-Ray drive om Blu-Ray's en dvd's af te kunnen spelen.
  7. mogelijkheid om diverse geheugenkaarten uit te kunnen lezen. 
  8. twee serieële poorten voor communicatieapparatuur op aan te sluiten.
  9. Hoog Frequent afscherming 

 

Ik heb een mini-ITX boardje gekocht en daar een kast omheen gebouwd.  Gezien de ruimte die ik tot mijn beschikking had, werd het een langwerpige behuizing.  Op het front heb ik een lcd display gezet, waarop een aantal systeemparameters af te lezen zijn. Met het programma LCD-smartie stuur ik dit display aan.  Ook heb ik een 3,5"module ingebouwd waar diverse geheugenkaartjes in kunnen. Verder zit er nog een degelijke aan/uit schakelaar, die echt de voedingsspanning onderbreekt om geen lekstromen te houden. En een volumeregeling voor de ingebouwde versterker. 

 

caravanpcfront

 

Alle aansluiting zitten aan de achterzijde. Je standaard ITX frames maken het makkelijk om een goed afgeschermde behuizing te bouwen. Rechtsboven zijn de aansluitingen voor de luidsprekers en de 12V uitgang voor de antennepod te zien.  De twee printjes rechtsonderin zijn de USB naar serieel converters.

 

caravanpcachterkant

 

 Op onderstaande foto zie je aan de rechterzijkant de voedingsmodule. Deze zet 12V om naar de 3,3V, 5V en verzorgt de startup signalen naar het moederbord.  

 caravanpcachterbinnenkant

 

 

Op onderstaande foto zie je het moederbord links en rechts de grote harde schijf voor opslag.  Onder deze schijf zit de geheugenkaart module en een SSD schijf voor het besturingssysteem.  Het printje rechtsonderin op het zijpaneel is de audioversterker voor de luidsprekers in de caravan. 

 

caravanpcbinnenkant