Ik wilde wat stroom betreft zelfvoorzienend zijn.  Maar ik wilde ook een "walaansluiting" voor bijvoorbeeld een electrisch kacheltje in de winter.  Bij geen walspaning wilde ik ook 230V hebben voor opladers en dergelijke. De meeste gebruikers werken op 12 volt.  Ik heb een computer gebouwd die op 12 volt werkt en ook de verlichting en bediening mast/hefdak werkt op 12 volt. Om zelfvoorzienend te kunnen zijn heb ik een zonnepaneel op het dak gemonteerd.  Dit is een standaard zonnepaneel van ongeveer 230W welke ook veel op huizen gemonteerd worden. Het voordeel hiervan is dat deze relatief goedkoop zijn. Door de hoge klemspanning is er wel een speciale lader nodig. Deze lader laad dan een 110Ah gelaccu op. Welke rechtsachter gemonteerd zit. Op deze plek is de accu ook het contragewicht voor de antennemast. 

 

zonnepaneel

 

Voor de walspanning gebruik ik een aansluitmodule welke de Bundeswehr gebruikt in zijn Zeppelin/Dornier shelters.  Ik  heb hiervan de blindplaat vervangen door een module voor de antenneaansluitingen en diverse laagspanningsaansluitingen.  Ook de aardeaansluiting zit op deze module. 

 

walspanning1

 

walspanning2

 

De stroomvoorziening is ondergebracht in een soort meterkast rechtsachterin de aanhanger.  Onderin staat de accu.  En daarboven de omvormer en lader.  de 12 volt en 230 volt zijn gescheiden in eigen kabelgoten. 

 

caravanmeterkastonder

 

Dit deel zal straks onder het keukenblad zitten en is niet direct toegangelijk.   Het bovendeel van de meterkast zit boven het keukenblad.  Hier zitten de bedieningen en displays.  helemaal linksboven zit de stuurmodule voor het flitslicht.   Hieronder de zekeringen voor het 230 volt gedeelte. De rode module daarnaast bevat de bediening van de mast, verlichting en het hefdak. Het blauwe apparaat is de kWh meter voor de walspanning. Hiernaast zit de laadmodule van het zonnepaneel. Verder zitten er nog 2 hoofdschakelaars. Eén voor de accu en één voor de walspanning.

 

caravancontrolsopen

 

Ik heb hier gekozen om alle bedieningsorganen op beugels te monteren, waarna het afgedekt wordt door een afdekplaat. De volgende keer zou ik dit toch anders doen. Het maken van alle losse steunen, op de goede hoogte is veel werk.  Het was handiger geweest om alle bedienigsorganen in een scharnierende afdekplaat te monteren. Behalve dan de hoofdschakelaars. Met de afdekplaat ziet het er zo uit:

 

caravancontrolsdicht

 

De twee meters geven de luchtdruk in de luchttank en de druk in de schuifmast aan.  Met de sleutelschakelaar kan ik de bediening van de mast blokkeren. Met de knoppen boven de sleutelschakelaar kan ik de mast in- en uitschuiven. De zwarte schakelaar is om het hefdak te bedienen.

 

caravanenergiemeters

 

Om het energieverbruik te monitoren zitten er twee modules ingebouwd.  Eén voor het zonnepaneel en één voor de exterene 230V ingang. Op deze modules is de huidige spanning, het stroomverbruik en de cumulatieven af te lezen. 

 

Deze modules heb ik ook in de tent op de Kemphaan gebouwd en geinstalleerd.  Dat zag er zo uit:

 

stroomvoorziening3

 

Aan de achterzijde heb ik nog een 230V aansluiting gemaakt. Zodat ik stroom heb in de luifeltent. Hiervoor heb ik een waterdichte CEE steker gebruikt. 

 

caravan230Voutlet