Standkachel

De standkachel verwarmt de motor en het interieur voor het starten van de motor. Dit voorkomt slijtage van de motor, en het interieur is lekker warm. Er hoeft ook niet gekrabt te worden bij vorst. De standkachel werkt op diesel, welke uit de voertuigtank gehaald word. Het verwarmen van het voertuig en de motor geschied door het verwarmen en rondpompen van de koelvloeistof. Tevens wordt de interieurblower aangezet. Ik heb gekozen voor een Thermotop-C van Webasto. Deze heeft een maximale brandtijd van 1 uur en is hiermee geschikt voor de wat grotere auto's. De kachel is met een schakelklok zo in te stellen dat hij een half uur of een uur, nagelang de kou vanzelf aan gaat. Ook is het mogelijk om de kachel bij strenge vorst (minder dan -5 graden) tijdens het rijden in te schakelen. De motor levert dan zelf te weinig warmte meer. De Freelander en Discovery kunnen hiermee af-fabriek geleverd worden. De kachels zijn in Nederland best wel prijzig. Ik heb deze via Ebay in Duitsland bij een Renault dealer. In Duitsland zijn standkachels veel gangbaarder dan in Nederland. Ook is het inbouwen in Nederland bij een dealer erg prijzig. Als echte landroverliefhebber laat je ook liever niet dingen inbouwen door een dealer. Webasto heeft voor de Landrover gelukkig een prachtige inbouwbeschrijving en een inbouw onderdelenpakket, waardoor het makkelijk zelf te doen is. En als je het volgens deze beschrijving uitvoert heb je ook gelijk een TUV keurmerk voor de installatie. Het Defender TD5 inbouwpakket heb ik hier in Almere bij een Webasto Dealer gehaald (bestelnr 67502A). Ik heb niet de draadloze afstandbediening erbij genomen, omdat ik dit later zelf wil bouwen met een omgebouwde GSM. Ook op Ebay het ik een service documentatie CD-Rom gekocht. Deze bevat de inbouwbeschrijvingen, testprocedures en parts-list.

 

webastotankslag1

 De grootste operatie van het inbouwen, voor mij dan.. was het aansluiten van de kachel op de dieseltank. Hiervoor moest de bestaande tank er onderuit. Ik heb hier de defender opgekrikt, en hij rust op blokken onder het chassis (niet zichtbaar). De tank kan ik langzaam laten zakken door de lab-jack op de koffiecontainer. 

 

webastotanknippel1De tank hoefde er gelukkig niet helemaal onderuit. 15cm zakken was voldoende om bij de brandstofpomp te kunnen komen. Gelukkig gebruikt Landrover deze brandstofpomp ook voor de Discovery. Standaard zit er al een aansluiting extra op. Het kleine zwarte pijpje rechts is de aansluiting voor de standkachel. Het topje moet eraf geknipt worden en er moet een 30cm lang buisje ingestoken worden tot aan de bodem van de tank.

 webastotankslang1

Dat buisje was een heel gedoe, hij bleef halverwege steken tegen "iets". Uiteindelijk heb ik hem goed gekregen door er een stukje lasdraad in de doen, en dit er later weer uit te trekken. Op het pijpje en het uitstekend buisje zit hier het knietje en de brandstofleiding naar de brandstofpomp van de kachel.

 

webastopomp1

De brandstof pomp zit hier gemonteerd op het rechter chassisdeel boven de achteras. rechts gaat naar de tank, en links naar de kachel. De brandstofleiding loopt naast de brandstofleiding van de motor over de rechter chassisbalk. Ik heb gebruik gemaakt van een bestaand gat, zodat er geen boorsplinters achterblijven in het chassis. (roestvorming).

 

webastorelay1

Volgens de montage instructie moest het relais voor het inschakelen van de blower en de 3 zekeringen in het (vaak natte..) motorcompartiment ingebouwd worden. Ik vond dat geen geschikte plaats, en heb ze ingebouwd in de ruimte bij de hoofdzekeringen en ECU onder de rechtervoorstoel. Al de extra draden gaan door de nieuwe kabeldoorvoer links van de zekeringen. Hier gaan straks ook de kabels van de extra koplamen etc. doorheen.

 

webastoklok1

De bedieningsklok zit hier provisorisch op een paneeltje naast de sigarenaansteker. Uiteindelijk komt ie op de plek van de sigarenaansteker. Ik wacht hiermee nog even tot ik alle extra dingen heb die in het dashboard ingebouwd moeten worden.

 

webastokoelslang1

Tweede grote operatie is de kachel aansluiten op het koelcircuit. Hij komt voor de heatermatrix. Ik heb niet de koelvloeistof afgetapt, maar de slang op twee plaatsen dicht geklemd met stukjes hoeklijn. Op deze manier verlies je maar een paar cc aan koelvloeistof.

 

webasto11

De kachel zit erin. De aluminium slang is de luchtaanzuig. De uitlaat gaat naar onderen (is nog net zichtbaar). In de expansieleiding van de radiator is een éénrichtingsklepje gemonteerd.

 

 

 webastorook1

Het grote moment, het ding voor het eerst aanzetten. Na een minuut of 5 alleen een beetje te hebben staan blazen en zuchten begon hij rondom te roken (wazige vlekken op de foto....) Gelukkig dacht ik. Er brand, iets dus hij krijgt brandstof. Ik was er nog niet helemaal zeker van of het buisje in de brandstoftank tot op de bodem ging. En de tank was vrijwel leeg dus het moet goed zitten. Na een paar minuten verdween de rook en begon de kachel lekker de snorren en ging de ventilator binnen draaien.....
JOEPIE!

 

heating1

Bedradingsschema zoals ik de kachel heb aangesloten. Een extra relais om de ventilator onafhankelijk te maken van de schakelaar in het dashboard. Een relais om het de bewegingssensor van het alarm te blokkeren moet er nog in.

 

pomp1

Na een jaar draaien deed ie het echter niet meer. Hoewel er natuurlijk nog fabrieksgarantie opzat was het een probleem voor Webasto Nederland, dat ik hem in Duitsland had gekocht en niet door een erkend inbouwstation heb laten inbouwen. Ik heb hem toch naar Webasto Nederland gebracht en daar bleek de vlamwachter/voorgloeier defect. Webasto heeft het arbeidsloon voor haar rekening genomen en ik de onderdelen. Die vlamwachter was 140 euro!

 

Weer twee jaar later gaf de kachel opnieuw problemen. hij schakelde na een paar minuten uit. Nu had ik geen garantie meer en ben er zelf in gedoken. Er blijkt software te bestaan waarbij je de computer van de kachel kan uitlezen. Zowel de fouten als ook de paramterers tijdens het branden. De software had ik al op de servicedoc cd van webasto (Datatop) die ik al eerder op EBAY had gekocht. Na wat googlen bleek de kachel van dezelfde hardware interface te zijn voorzien als de OBD II ISO 9141 standaard. En wel enkel de K-line dus. Ik ben een tijdje aan het experimenteren geweest en uiteindelijk bleek het niet te werken via een USB/Serieel converter maar wel op een normale serieele poort op een PC. En het Rx datasignaal moest geinverteerd worden.

Wat ik met de software zag was dat de temperatuur na het inschakelen heel rap opliep, binnen een tiental seconden na de 90 graden. waarbij de kachel in de status "burn-out" kwam. Vervolgens schakelde hij uit. Ik voelde ook tikken in de koelwaterslangen. Dit bleken luchtbellen te zijn, die ontstaan waren door het koken van de koelvloeistof in de kachel. De kachel gaf echter geen foutcodes. Dit deed hij wel nadat ik hem uit mekaar en weer in mekaar had gezegt. Kortsluiting in de gloeistift. Hoewel ik met de ohmmeter geen afwijkende waardes vond, was de kachel onvermurfbaar. Hij wilde een nieuwe gloeistift. Zo'n ding gehaald (€148) en de foutcode was te resetten. Later vond ik over die gloeistiften een interessante site (link). Hoewel de kachel nu geen foutcodes meer gaf, was ik weer terug bij af. Er was nog steeds een probleem met de circulatie. Ik heb toen de circulatiepomp vervangen door een andere. (€50)Niet meer een originele, maar een van Bosch. Deze zijn wat degelijker uitgevoerd.

 

Ik moest hiervoor wel een beugeltje maken, en de aansluitslang inkorten. Het komt nu wel mooier uit aangezien deze pomp een aansluiting naar onderen heeft. Hij is nu aangesloten met een 90graden bocht, de originele pomp zat met een U-bocht aangesloten.

Maar helaas nog steeds ontstonden er luchtbellen. Om nu te isoleren of die bellen in de kachel, of al uit de motor kwamen (koppakking?) heb ik de kachel op een apart circuit aangesloten, bestaande uit een bak met 200 liter water. Als de kachel het hiermee wel doet, is de kachel in ieder geval goed.

 

waterbak1

 

Nou de kachel deed het dus goed. Na een half uurtje had ik een dampende bak met warm water. Wat nu? De koppaking? Tijdens het rijden heb geen last van bellen, afwijkende waarden op de temperatuurmeter of een niet werkende binnenradiator. In ieder geval zou hij het moeten doen met een koude motor met een ontlucht koelssysteem. Als er al een lek in de koppakking zou zitten zou dat wel heel klein moeten zijn. Na nog wat puzzelen bleek de lucht uit de radiator te komen..... Nu zit er een ontluchting op de radiator die uitkomt bovenin het expansievaatje. In deze expansieleiding heb ik bij de installatie van de kachel een terugslagventiel moeten zetten. De reden hiervoor was mij nooit duidelijk, en was ook nergens te vinden in de boeken. Inmiddels weet ik het. Normaal loopt het koelcircuit vanuit de motor, naar de radiator en de kachelradiator naar de waterpomp en terug de motor in. De standkachel zit voor de binnenradiator. Hij zuigt dus aan de motor, en aan de radiator. De stroming in de radiator is dus omgekeerd. Nu zit de motorthermostaat dicht, dus zuigt ie lucht uit de radiatorontluchting in het koelcircuit. Om dit te voorkomen zit dit klepje in de radiatorontluchting. Dit klepje was vervuild en bleef open staan!!!!

ventiel1

 

Diagnosesoftware

 

Webasto heeft hele mooie diagnose software.   Deze software werkt met een interface welke op een speciale diagnoseaansluiting op de kachel wordt aangesloten. Dit werkt met hetzelfde protocol als OBD.  De software is te downloaden bij Webasto.  Ik heb eerst zelf een interface gebouwd, op basis van een serieële com poort voor de pc.  Later heb ik een USB uitvoering op Ebay gekocht.  

 

diagnoseubersicht1

 

 

diagnosetrend1