Wat is mijn idee?

 

Tijdens mijn vakantie op de Kemphaan kwam ik iemand tegen, die heel enthousiast was over het project Oosterwold. Ik had er wel eens van gehoord, maar nooit de moeite genomen om het echt uit te zoeken. Ik mocht het boek Almere Oosterwold, Land Goed voor Initiatieven lezen. En ik werd steeds enthousiaster. Alles waar ik het niet mee eens was, wat betreft de ontwikkeling van woonwijken, daar werd hier mee afgerekend. Het zelf doen van het hele traject is fantastisch. Al denk ik, dat het planologisch traject voor mij moeilijker wordt als de daadwerkelijke realisatie. Maar dat geeft niet, het is ook boeiend om te ervaren wat er allemaal bij komt kijken om een woonplek uit het niets te verijzen.

 

Waar ik nu woonde, dat heb ik eigenlijk wel gezien. Ik heb een afspraak met de gebiedsregiseur gemaakt. De stap hierna is dit plan. Een plan wat ik al lang in mijn hoofd had, maar wat nog moest groeien, en als ik eerlijk ben, denk ik dat het altijd zal blijven groeien. Maar ik moet ergens beginnen. Ik vind het belangrijk om ruimte om mij heen te hebben. Maar die ruimte hoeft niet exclusief voor mij te zijn. Ik hou van bos, van water en van praktische landschapskust. Dit zal terug te zien zijn in het door mij gekozen kaveltype.

Ik maak mij zorgen om de wereld, om het milleu. Dit plan geeft mij een kans om hier daadwerkelijk zichtbaar, tastbaar zelf iets aan te doen. Het doel is om volledig energieneutraal te leven. Of dit helemaal gaat lukken weet ik nog niet. Maar ik ga het in ieder geval proberen. Mijn initiatief zal een mix worden van aan de ene kant hoog techonolische systemen, met aan de andere kan een vrij basic leefomgeving met juist zo natuurlijk mogelijke materialen.

 

Een andere uitdaging is om het betaalbaar te maken. Het hele plan mag niet meer kosten dan een gemiddelde woning in Almere. Ik denk dat dit mogelijk is, en ik hoop hier ook een bijdrage mee te leveren dat anderen ook deze weg in gaan.

zelfvoorzienend autarkisch leven