Zelfvoorzienend wonen in Oosterwold. 

 

 

Mijn droom is altijd al geweest om zelf mijn leefomgeving in te kunnen delen.  Op basis van wat ik mooi en handig vind. En niet op basis wat projectontwikkelaars en overheden vinden wat handig en mooi van mij is.  Oosterwold is de mogelijkheid om dit te kunnen realiseren.  Je moet zelf alles bedenken, zelf uitvoeren en zoveel mogelijk zelfvoorzienend leven.  Dit trekt onafhankelijke mensen aan.  Mensen zoals ik.   Het idee is dat je in samenwerking met de gemeente een stuk grond uit kiest en koopt.  Hierop moet je zelf je weg, je afwatering, je beplanting aanleggen.  Een deel van je grond is openbaar, en hier moet je ontsluitingsmogelijkheden maken voor jezelf en voor je buren.  Je kavel moet zoveel mogelijk zelfvoorzienend zijn.   Je moet je eigen stroom opwekken, je eigen warmte opwekken en je eigen afvalwater zuiveren.  

oosterwold2

De regels die in Nederland gelden voor woningen, gelden hier ook.  Je kunt dus niet zomaar wat bouwen. Woningen moeten voldoen aan het bouwbesluit. Er zijn wel vrijstellingen voor bepaalde artikelen en er is geen welstandstoets. De afwatering van je perceel moet ook voldoen aan regels.  Dit wordt best een hele uitdaging. Want er zijn heel veel regels. Regels die je als rechtgeaard doe het zelver, zelf ook zo zou bedenken, maar waar vind je ze?

 

Uiteindelijk zal het een gebied worden met allerlei zelfstandige initiatieven.  Houten woningen, Stenen woningen, Woningen half onder de grond.  

 oosterwold3

 

Je kunt verschillende "soorten"  kavel kiezen.  Landschapkavel voor een openbaar natuurgebied, Stadslandbouwkavel voor stadslandbouw en Standaard kavel waarin een mix van beide zit, met hierbij roodkavel waarop je een woning mag zetten. Er is geen gemeentegrond meer tussen de initiatieven.  Dus wij bepalen helemaal zelf hoe de plantsoentjes en de speeltuintjes eruit gaan zien.  We betalen het natuurlijk ook zelf. De grondprijs is daar dan ook naar, dat dat kan.